Wanneer wisselen van band?

  •  wisselen naar zomerbanden: Omstreeks Maart
  • Wisselen naar winterbanden: Omstreeks December

Wanneer zijn de banden aan vervanging toe?

  • Zomerbanden: 2,0-2,5mm profieldiepte
  • Winterbanden: 3,5-4,0mm profieldiepte

Winterbanden: deze banden dienen eerder vervangen te worden dan zomerbanden vanwege de samenstelling van het rubber. het rubber heeft veel kleine groeven en soepeler rubber. Hier wordt voor gekozen om zo in winterse omstandigheden goed vast te kunnen grijpen in de ondergrond. zodra de winterband nog 3,5-4 mm profiel heeft zijn de kleine groeven die in het profiel zit vaak dichtgeslibd en is het rubber niet meer zo soepel als gewenst. De grip van de band in winterse omstandigheden neemt dan ook drastisch af wanneer de band minder dan 3,5 mm profiel heeft. Denk aan de veiligheid van uzelf en uw dierbare en vervang banden op tijd.

Zomerbanden: In Nederland wil het helaas zelfs in het zomerseizoen regelmatig regenen. het is dan ook verstandig om genoeg profiel op de banden te hebben. wij adviseren minimaal 2-2,5 mm. Het laatste wat we willen is een onbestuurbare auto door het zogenoemde aquaplaning. Hoe minder profiel op de banden des te groter de kans op aquaplaning. Het profiel voert het water weg en zorgt ervoor dat de band zogezegd door het water heen snijdt. Wanneer de banden niet genoeg profiel hebben om het water af te voeren, wordt het water opgehoopt voor de band en krijg je aquaplaning. Het water zorgt ervoor dat de band het contact met het asfalt verliest en zo onbestuurbaar wordt. 

All season: Dit is een band van de Compromissen, en hiermee uiterst geschikt voor het Nederlandse weer. Bent u een rustige rijder en/of rijdt u weinig km’s per jaar, dan is dit de ideale band voor u. gezien we in Nederland niet vaak echte winterse omstandigheden ervaren voldoet deze band prima. Bent u een sportieve rijder, veel op de weg of gaat u op wintersport in het buitenland raden wij toch zomer/winterbanden aan. Wat betreft ons advies voor het vervangen van deze band is gebonden aan het seizoen. wij adviseren deze banden te vervangen bij 3-3,5 mm profieldiepte

Door de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) is de minimale profieldiepte vastgesteld op 1,6 mm, wanneer je de banden minder profiel hebben is dit voor de Algemene periodieke keuring (APK) afkeur. Ook riskeer je een bekeuring wanneer de banden niet aan de minimale 1,6 mm voldoen. Heb je bij de APK banden welke tussen de 1,6 mm en 2,5 mm profiel hebben wordt er op het keuringsbewijs een advies afgegeven voor het vervangen van de banden.